Klassikkonetin taustahenkilöt

Klassikkonetti  saatiin ensimmäisen kerran tuotantokuntoon aamupäivällä 4.2.2023 ja niinpä on iso ilo esitellä tiimi, joka on tämän ensimmäisen tuotantoversion (eli version 2) mahdollistanut – mennään vaikka aikajärjestyksessä:

Ari Viia huomasi Nivalassa autohallinsa hyllyihin kertyvän ylimääräisiä varaosia ja pitkän linjan autoilijana hän oli myös nähnyt varaosaliikkeissä ongelman vanhempien varaosien kanssa: ensin ne laitetaan poistokoriin ja sitten ne lopulta heitetään roskiin, kun kohdalle ei satu osan tarvitsijaa. Idea Klassikkonetista syntyi ja Ari testasi sitä keskusteluissa korjaamoiden ja varaosaliikkeiden kanssa. Palaute oli hyvää joten tämä Ari Viia Oy:n/Nivalan limusiinin kantava voima ei jäänyt haaveilemaan, vaan lähti käymään samassa kaupungissa toimivassa seudullisessa kehitysyhtiö NIHAKissa. (Kuva: Ari Kettukangas)

NIHAK tuottaa yritys- ja aluekehityspalveluja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa. Ihan ensimmäisellä tapaamiskerralla Arin idea ei ottanut tuulta, mutta sinnikkäät lisäkeskustelut yrityspalvelupäällikkö Marika Kumpulan ja projektipäällikkö Timo Liimataisen kanssa syksyn 2021 aikana avasivat ovet yhteistyölle ja seuraaville askeleille. NIHAK pystyi myös myös ohjaamaan Arin paikallisen Digitoimisto Sfäärin pakeille ensimmäisen testiversion tekemistä varten.

Jani Rajaniemi on perustanut Nivalaan Digitoimisto Sfäärin, jonka kotisivuilla todetaan: “Bravuurimme ovat asiakaslähtöiset kotisivut ja verkkokaupat, jotka toteutamme tarvittaessa sisällöntuotannon kera.”  Ja totta tässä puhutaan: kun Ari tilasi joulukuussa 2021 Janin rakentamaan Klassikkonetin perustaa, oli sivuston pohjarakenne tehtynä WordPressin ja WooCommecen päälle jo alkukeväästä 2022. Ja tässä vaiheessa Ari alkoi etsiä tiimiin myyntivoimaa ja löysi netistä Relaxell.fi -sivut ja Pertin.

Pertti Eskelinen on tehnyt jo pitkän uran tietotekniikan ja tietoturvan teknologiassa, myymisessä ja liiketoiminnan kehittämisessä. Virtaa kuitenkin riitää vielä eläkepäivilläkin ja Relaxell -yhtiön puitteissa Pertti konsultoi yrityksiä myynnissä sekä WordPress-sivustojen tekemisessä. Tammikuussa 2022 Ari ja Pertti keskustelivat ensimmäisen kerran ja yhteisymmärrys varaosien kierrätyksen mahdollisuuksista syntyi nopeasti. Ari tilasikin yrityksensä piikkiin Pertin konsultoimaan Klassikkonetin kehitystä. Kesällä 2022 alkoi Klassikkonetin rakenteen päälle syntyä Pertin toimesta myös sisältöä sekä hallinnollisia menettelyjä ja ensimmäisiä varaosia alettiin tuoda yhä muuttuvaan järjestelmään.

Keväällä 2022 Ari etsi lisää osaamista tiimiin ja otti yhteyttä Haapajärvellä asuvaan Sauli Annalaan, joka on sekä menestynyt myyntiosaaja että kokenut autoharrastaja (ohessa on kuva Saulin entisöimästä Ford 5w coupesta vuodelta 1935). Varaosien hakeminen netistä on Saulille tuttua – osia on tarvittu aina kulloinkin rakenteilla olevaan autoon. Jo ensimmäisissä yhteisissä palavereissa tälle osaamiselle löytyi tarvetta ja uusia ideoita alkoi syntyä. Mutta ennen kaikkea Ari, Pertti ja Sauli totesivat yhteistyön sujuvan niin mukavissa merkeissä, että syntyi päätös perustaa Klassikkonetin ympärille oma yhteinen yritys ja näin 2022 lopulla syntyi SpartFinder Oy (“Finding spare parts for older vehicles”).

Syksyllä 2022 oltiin Klassikkonetin kanssa jo siinä vaiheessa, että todettiin tarve osaavalle avulle markkinointisuunnitelman tekemiseen ja sen toteuttamiseen. NIHAK pystyi taas auttamaan sopivan paikallisen asiantuntijan löytämisessä ja niin alkoi yhteistyö Inka Aitto-ojan uuden yrityksen Injanin kanssa. Inka on koulutukseltaan tuotantotalouden insinööri ja hänellä on kokemusta toimimisesta sekä laatuinsinöörinä että myynti- ja markkinointipäällikkönä. Inkan avulla suunniteltiin markkinointia alustavasti jo syksyllä 2022 ja tammikuussa 2023 hän teki Klassikkonetille uuden visuaalisen ilmeen sekä tiukan suunnitelman kotisivujen, somen ja muun viestinnän hyödyntämisestä – tavoitteena saada Klassikkonetti tunnetuksi sekä varaosaliikkeiden ja korjaamoiden että varaosien tarvitsijoiden keskuudessa. Tätä suunnitelmaa toteutetaan mm. tämän blogikirjoituksen myötä. 😊

Tiimimme uusin jäsen tuli harjoittelijaksi Klassikkonetti-projektiin marraskuussa 2022 JEDU-koulutuskeskuksen Nivalan yksiköstä. Tatu Kaarlela opiskelee JEDU:lla tietotekniikkaa ja erityisesti koodausta. Tatu toteutti harjoittelujaksonsa aikana Klassikkonettiin esimerkiksi kirjautumiseen liittyvän logiikan sekä uuden toimintokokonaisuuden, joka tultaneen julkaisemaan version 3 yhteydessä loppukeväästä 2023. Joka maanantai- ja torstaiaamun Teams-tekniikkapalavereista muodostui mukava rutiini Tatun ja työtä ohjanneen Pertin kesken. Oli hienoa pystyä antamaan Tatulle mahdollisuus WordPress + WooCommerce -maailmaan tutustumiseen ja sitten saada hyvin nopeasti takaisinpäin konkreettista apua järjestelmän toteuttamisessa.-

On sanottu, että kun työryhmän jäsenet kokevat tekevänsä jotain arvokasta työtä, voi heidän aikaansaamansa tulos ylittää yksilöiden tuloksen summan. Ja näin tässä tuntui tapahtuvan: tiimi rakentui aika nopeasti ja jokaiselle syntyi oma oleellinen rooli Klassikkonetin ensimmäisen tuotantoversion toteutuksessa.

Ja nyt tekemisen painopiste siirtyy sellaisten asiakkaiden löytämiseen, jotka aidosti voivat hyötyä Klassikkonetin käytöstä. Tätä toimintaa meillä kutsutaan myynniksi.

(Photo: https://unsplash.com / Clay Banks)